Hämeenlinnan Valkonauhan historiaa

Yhdistys perustettiin syksyllä 1967 ja saatiin yhdistysrekisteriin vuoden 1968 syksyllä. Toiminta alkoi heti hyvin vilkkaasti. Pieni, mutta ahkera jäsenkunta (25 jäsentä) järjestivät heti alkuun päästyään äitienpäivämyyjäiset, kaksi yleisöjuhlaa, kirkkoillan ja osallistuivat myös raittiusjuhlakilpailuun uskonnollisten järjestöjen sarjassa sijoittuen II sijalle.

Jäsenet olivat mukana Hämeenlinnan yömajan toiminnassa osallistuen siellä sekä aineelliseen että hengelliseen työhön. Tämä pieni aktiivijoukko järjesti yömajassa vuoden 1968 jouluaattona ja joulupäivänä jouluaterian, johon osallistui 40 koditonta miestä!

Talven kuluessa jäsenet tekivät säännöllisesti yömajan asukkaille voileipä- ja kahvitarjoilun, useasti tarjolla oli myös soppaa. Ruokailun jälkeen oli kaikille avoin hengellinen tilaisuus.

Tuohon aikaan Hämeenlinnan Valkonauha toimi paikallisen raittiusseuran tiloissa. Yhdistyksen puheenjohtaja Aili Toivonen organisoi vankiystävätyötä ja jäsenet vierailivat vankilassa joka toinen kuukausi. Yhdistyksellä oli myös kummilapsia, joita muistettiin paketein.

Hämeenlinnan Valkonauha on toiminut virkeästi pienen jäsenjoukkonsa voimin. Vankilatyötä Aili Toivosen jälkeen jatkoi Anja Lehti vuosikymmenet ja edelleen vapaaehtoistyö naisvankien hyväksi on osa yhdistyksen toimintaa. Oppilaitostyö on myös vakiinnuttanut paikkansa. Yhdistys kustantaa asiantuntijoita paikallisiin oppilaitoksiin kertomaan nuorille terveistä elämäntavoista. Asiantuntijoina ovat olleet muun muassa päihdetyöntekijät ja nuorisopoliisit.

Ikäihmisten kokema yksinäisyyden lieventäminen on Hämeenlinnan Valkonauhan jäsenten sydämen asia. Osa jäsenistä on toiminut HelsinkiMission Aamukorva päivystäjänä ja yhdistys vierailee säännöllisesti vanhusten palvelutaloissa.

Hämeenlinnan Valkonauha on järjestänyt myös kaikille avoimia seminaareja erilaisista ajankohtaisista aiheista. Teemat liittyvät yksilön ja perheen hyvinvointiin, mielenterveyteen ja terveisiin elämäntapoihin.

Yhdistys juhlii 50-vuotista toimintaa sunnuntaina 19.11.2017.