Tiivistelmä Hämeenlinnan Valkonauha ry:n vuoden 2019 toiminnasta

Puheenjohtajana toimi Jaana Rusko-Laitinen 26.3.2019 asti ja sen jälkeen Johanna Ahtila. Varapuheenjohtajana ja sihteerinä toimi Anna-Mari Laine ja rahastonhoitajana Päivi Määttänen. Hallitus kokoontui 9 kertaa. Kansainvälisenä Naisten päivänä 8.3. järjestettiin Poltinahon seurakuntatalossa seminaari ”Naisen maailmaa”. Aihetta käsitteli lääkäri, perheterapeutti, kirjailija Sirkku Suontausta-Kyläinpää ja Kirsi Kniivilä lausui Kyläinpään runoja. Osallistujia oli 28 henkilöä. Syksyllä järjestettiin Kyläinpään runokirjan julkistamistilaisuus Wetterhon talon Wanhassa Kutomossa. Musiikkia esittivät pianisti Tuomas Nikkanen ja sopraano Satu Kiviharju. Kirsi Kniivilä lausui runoja. Osallistujia oli 30 henkilöä.


Yhdistys järjesti yhteistyössä liiton kanssa kaksi seminaaria: Herkkyys voimavarana, 30 osallistujaa ja Vaikeudet voimavaraksi, 21 osallistujaa. Yhdistys tuki jäsenlahjoituksillaan Suomen Lähetysseuran välityksellä Etiopiassa toteutettavaa naisten voimaannuttamishanketta, etiopialaista kummityttöä Sabita Endris Seidiä, Pedro Reyes-Castron avustustyötä Espanjassa ja Sansan ”Toivoa Naisille” työtä Intiassa.


Hämeenlinnan vankilassa vierailtiin kaksi kertaa, toisella kerralla oli mukana Tampereen Valkonauhan jäseniä. Vankilan kudontapiirille lahjoitettiin villalankoja, ja toimintaryhmille askartelu- ja maalaustarvikkeita. Vangit kutoivat villasukkia lahjoitettavaksi vanhusten palvelutaloihin. Vankilatyötä tehtiin vankilapastori Hanna Vettenniemen ohjauksessa. Vankilan kirjastoon lahjoitettiin erikielisiä lukuromaaneja ja hengellistä kirjallisuutta. Tilaisuuksiin osallistui 25-35 vankia/vierailu ja he edustivat useita kansallisuuksia. Hämeenlinnaan on valmistumassa uusi vankila 2020 ja yhdistys jatkaa vapaaehtoistoimintaa vankien parissa vankilapastorin johdolla.


Yhdistys järjesti 3.12. yhdessä seurakunnan kanssa Nummen yhtenäiskoulussa ja Tuomelan alakoulussa Pekka Simojoen konsertin. Tilaisuuksiin osallistui 800 oppilasta. Tuomelan koulun tilaisuudessa oli mukana myös pastori Minna Lappalainen Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta.


Jäsenet vierailivat vanhusten palvelutaloissa 11 kertaa. Osallistujia oli 172. Ohjelmassa oli musiikkia, puheita ja keskustelua. Valkonauha tarjosi kahvileivät ja talo tarjosi kahvin. Yhdellä vierailulla oli mukana pastori Heikki Toivio. Yhdistys oli seurakunnan kumppanina Lintukodon seurakuntakodilla Valkonauhan kansainvälisenä rukouspäivänä 22.9. Messussa avustivat Jaana Rusko Laitinen (saarna, ehtoollisavustaja), Riitta Rekola (tekstinlukija), Satu Kiviharju (musiikki) ja kirkkokahvituksen pääemäntänä oli Eeva Lindholm. Osallistujia oli 43. Jäsenet tapasivat ennen joulua ja levähtivät vapaamuotoisen keskustelun merkeissä.